Meny Stäng

Panorama i underjorden

Efter några panoraman ovan jord blev nyfikenheten till slut för stor. Borde det inte kunna fungera lika bra under jord? För några veckor sedan fick jag möjlighet att göra ett försök i Sala Silvergruva. Eftersom mörkret ju är väldigt påtagligt i gruvor kan man tänka sig att pannlampsljuset skulle vara för ojämnt, men det visade sig fungera utmärkt.

Just panorama var nödvändigt för att få med lastfickorna längs bergväggen. Orten öppnade sig något där lastfickorna fanns, men det var ändå inte tillräckligt för att kunna få med allt. Tre bilder i liggande format fick utgöra grunden när jag försökte få så jämn belysning som möjligt och lagom mycket skuggor. Varje bild består i sin tur av ett par exponeringar för att ens ha möjlighet att lysa upp allting. Ljuset i orten till höger är alltså inte solljus, utan en något uppspelt underjordsberoende fotograf som gett sig tusan på att klara av uppgiften… Photoshop fick sätta ihop alltsammans och efter lite beskärning för att få kanterna jämna kunde jag till slut konstatera att denna teknik fungerar utmärkt även under jord!

Panorama