Meny Stäng

Färgglatt

En färgglad skatt i ett grått kvarter – att sätta samman 27 bilder till 1

På 13:e våningen i Kiev

Med ett vidvinkelobjektiv på 11-16 mm får man med allt. Nästan. Trapphusen i Kiev är ett undantag. Det hela startade med en ukrainsk lokalbuss norrut till stans utkant. Hyreshusen var ljusgrå, mellangrå och mörkgrå. Och ytterligare ungefär tio nyanser av samma färg. En promenad och en titt på kartan. Ett försök att på något knagglig ryska be en en vänlig granne att släppa in oss i det grå betonghuset för att vi ville titta på trapphuset på 13:e våningen… Det gick oväntat smidigt. En gnisslig hissfärd senare möttes ögonen av alla regnbågens färger. Kameran fick arbeta hårt. Men troligen inte lika hårt som kvinnan som lagt ner sin själ i att dekorera varenda kvadratmillimeter av trapphuset på sin egen våning.

Hur 27 foton blev till 1

Trapphus är ofta ganska smala, så även i Kiev. Trots 11 mm vidvinkel var alltså panorama nödvändigt för att få med det jag ville. På grund av solljuset var också HDR nästan nödvändigt. Om man inte har sysslat med HDR (High Dynamic Range) innan kan jag berätta att det ibland är ett väldigt användbart verktyg. Kortfattat innebär det att flera exponeringar av samma bildutsnitt kan läggas ihop för att få med både mörka och ljusa delar utan att de blir underexponerade eller överexponerade. Det finns lite olika tekniker för detta, men min favorit är programmet Oloneo som sköter det väldigt smidigt. Varje del av den slutgiltiga bilden har jag alltså fotograferat tre gånger med en exponeringskompensation på +/- 2.0. Av dessa nio bilder som jag sedan gjort med hjälp av HDR-programmet, kan jag skapa tre olika panoraman i Photoshop. Dessa sätts sedan samman till en enda stor bild. Taket fick specialbehandling med transform och warp för att passa ihop med de andra bilderna, objektivet förvränger ju verkligheten litegrann…