Utrustning vid gruvutforskning

Jag förstår att gruvor kan ha stark dragningskraft, även på dem som inte besöker dem var och varannan helg. Jag har fått frågan ”Hur börjar man? Var ska jag leta?”. Så om någon av er som läser detta skulle vilja börja med gruvutforskning, finns det guidade turer att gå, och det är en bra början. Då får man känna på gruvluften, kylan och mörkret under mer ordnade omständigheter. Men för er som hittar en gruvort på egen hand (ja, de finns, bland annat i Bergslagen) och känner för att gå in, kan det vara bra att komma ihåg en del saker. Min packningslista för gruvor inkluderar alltid lampa, två extralampor, batterier och extrabatterier till samtliga lampor, hjälm och syremätare. Därtill givetvis klätterutrustning, rep och handskar i de fall jag måste ta mig ner i vertikala schakt. I vissa fall även torrdräkt, vadarbyxor eller uppblåsbar båt och paddel. Därtill en tung kameraväska med stativ och vatten och fika gör att packningen blir ganska omfattande. Det är ingen bekväm, enkel och lätt hobby, men det är värt det. Av allt detta är förstås hjälm och lampor med extrabatterier det viktigaste och jag skulle aldrig gå in någonstans utan det. Det är klokt att fundera på vad man gör om lampan slocknar. Man måste ha stenkoll på var extralampan är, var extrabatterierna är och gärna någorlunda koll på varifrån man kom. I gruvor är det enklare än grottor, då kvarvarande räls ofta ligger kvar och det lättaste är att följa den. Det är också värt att tänka på att inte peta på stenblock i onödan, varken på väggar eller i taket, då många sitter löst. Och givetvis aldrig gå själv och dessutom meddela någon var man befinner sig, innan man går ner. Mobiltäckningen i gruvor är oftast obefintlig (även om det faktiskt har ringt i min telefon när jag har stått 40 m ner i underjorden med ett schakt ovanför mig) 🙂 Det är också bra att veta vilken typ av gruva man går ner i och hur luftkvaliteten är, även om den i de flesta svenska gruvor är ok. Men även här på hemmaplan har min syremätare varnat för låga nivåer och att då fortsätta framåt vid de tillfällena kan få livsfarliga konsekvenser. En mer praktisk how-to-video finns på youtube här 🙂

Här nedanför är ett av de första gruvfotona jag tog när jag var nere i en icke-turistgruva. Den gången var det en svensk koppargruva med otroligt vackra och färgglada utfällningar och säg mig vem som hade kunnat motstå att bli biten av gruvutforskning under sådana omständigheter? Fler bilder finns under gruvor.