Meny Stäng

Ljusmålning

Jag har haft bilden färdig i huvudet i flera år, men hade inte hittat rätt plats eller tillfälle. Inte förrän nu för några veckor sedan, ett antal hundra meter upp på ett norskt berg. Det var dimmigt, mörkt och kallt. Bortsett från kylan var det med andra ord bra förutsättningar. Kameran på stativet, fjärrutlösaren på kameran och en nerdimmad ficklampa är en bra start om man vill fotografera ett liknande motiv. Att snubbla på tältlinorna minst fem gånger är mindre bra, men visade sig vara oundvikligt i det här fallet. Lägg därtill en slutartid på 10 till 15 sekunder.

Att måla med ljus är lite som Photoshop i verkligheten. Att lysa upp det man vill ha upplyst, medan resten är mörkt. Att få en bra balans på slutare och bländare kräver alltid några försök och i sådana här fall har jag kameran på helt manuellt läge. I annat fall blir den lätt lurad vid ljusmätningen.

En sak är säker – det kommer bli fler sådana här bilder!

I dimman